Brasilien

Brasiliens flagga

Huvudstad: Brasilia med 2,98 milj invånare

Invånare: 208,6 miljoner

Valuta: Real.

 Officiellt språk: Portugisiska

Restyper: Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum,skräddarsydda resor och gruppresor till Brasilien.

Tidszon: Tidsskillnaden till södra Brasilien är 3-5 timmar. När Sverige har vintertid och södra Brasilien har sommartid så är tidsskillnaden endast 3 timmar. Fernando de Noronha ligger en timme före och västra Brasilien och Amazonas ligger två timmar efter. Brasilien har sommartid framförallt de södra delstaterna.

Klimat: Omvända årstider jämfört med Sverige. Tropiskt klimat i Amazonas med hög luftfuktighet. Regntiden är från december till juni. Stora delar av kusten har också tropiskt klimat men mindre nederbörd. Vintern i Rio de Janeiro är varmare än den svenska sommaren. Längst ned i söder kan det snöa i inlandet på vintern.

BRASILIENS HISTORIA

 

Officiellt upptäcktes Brasilien år 1500 av portugisen Pedro Alvares Cabral som steg i land i närheten av Porto Seguro i delstaten Bahia. Forskarna vet inte exakt hur många indianer som då fanns i landet. Siffrorna varierar från mellan fem till tolv miljoner.

Cabral trodde han kommit till en obetydlig liten ö.

Brasilien hade inga guldtillgångar liknande det som spanjorerna hittat i Peru och Mexiko, så det var inledningsvis ingen intressant plats. I själva verket det enda värdefulla man hittade var ett träd, Pau Brasil ( bresiljeträdet), som därför fick ge namn åt platsen.

Portugiserna bosatte sig i Salvador som var lätt att försvara och man kunde odla socker och tobak. Salvador blev huvudstad 1549 - 1763.

 

För att förstå Brasilien historia så går det inte utelämna Bandeirantes - upptäckare och tämjare av Brasilien inre. De var upptäckare som i små och stora grupper, framförallt på sextonhundratalet, utforskade Brasilien inland där ingen vit tidigare satt sin fot. De utgick ofta från Sao Paulo och leddes alltid av en vit man känd för sin styrka och sitt mod. Det är svårt att säga om de var hjältar eller bödlar men utan dessa pionjärer, guldletare och äventyrare så hade Brasilien inte varit det jätteland det nu är. Namnet Bandeirantes kommer från att de ofta kändes igen för sina flaggor (bandeira betyder flagga).

 

1763 hade man hittat guld i inlandet och behövde en säker hamn för att skeppa guldet till Portugal. Därför växte Rio de Janeiros betydelse och blev slutligen huvudstad 1763.

1808 flydde hela portugisiska kungahuset undan Napoleons härjnjngar och styrde under mer än tio år Lissabon från Rio de Janeiro. När de flyttade hem så stannade sonen Pedro kvar och han ville inte låta sig styras från Lissabon. Den sjunde september 1822 förklarade Dom Pedro Brasilien självständigt och fortsatte styra landet utan inblanding från Lissabon.

1888 avskaffades slutligen slaveriet.

1889 blev Brasilien republik efter en militärrevolt.

Efter åratals av diskussioner, bestämde man sig slutgiltigt för att bygga en ny huvudstad inne i landet. Brasilia invigdes 1960 efter endast fyra års byggande.

 

På grund av ekonomiska problem och missnöje så genomfördes under 1964 en militärkupp. Militären behöll makten till 1985 då Jose Sarney blev president.

Stora ekonomiska problem med skyhög inflation gjorde att President Fernando Henrique Cardoso i juli 1994 bytte valuta till Real. Dessförinnan hade Brasilien bytt valuta fem gånger.

2002 blev Arbetarpartiets Luiz Inacio "Lula" da Silva president. Lula har gått den långa vägen och även arbetat som skoputsare. Trots problem med korruption inom partiet så blev Lula omvald i presidentvalet hösten 2006 med stor majoritet. Enligt brasilianska lagar fick inte Lula väljas en tredje gång i presidentvalet. Istället valdes Dilma Roussef från samma parti till president. Hösten 2014 var det val igen och Dilma Roussef blev trots att hon var hårt kritiserad omvald.

Dilma stängdes i maj 2016 av från sitt ämbete och den tidigare vicepresidenten Michel Temer tog i maj 2016 över rodret som tillförordnad president.

KONTAKTA OSS FÖR BOKNING ELLER MER INFORMATION

VÅRA RESOR TILL BRASILIEN

 

Vi arrangerar ett flertal populära rundresor med fasta avgångsdatum till Brasilien eller i kombination med grannländerna. Läs mer om våra rundresor här, eller klicka dig direkt till våra favoriter nedan:

 

Brasilien Runt

Rundtursresa genom Chile, Argentina och Brasilien

Jaguarresa till Pantanal

Karnevalen i Rio de Janeiro

 

Många av våra kunder föredrar att låta oss skräddarsy deras resor till Brasilien. Ingen resa är för stor eller för liten. Du kan läsa mer om våra skräddarsydda resor här, eller kontakta oss. Våra brasilienexperter lyssnar gärna på dina behov och skapar din unika drömresa!

Karta över Latinamerika med Brasilien

Halmstad

Stockholm

Kontakt

Vi firar

Huvudkontor och butik

Flygaregatan 25

302 38 Halmstad

Kontor och butik (tidsbokning)

Karlavägen 14 A

 114 31 Stockholm

info@sydamerikaexperten.com

035-178875 Halmstad

08-218875 Stockholm

Karta över Latinamerika med Brasilien
Karta över Latinamerika med Brasilien
Karta över Latinamerika med Brasilien