brasilien92

Amazonas är namnet på dels världen största regnskog dels på floden, samt även namnet på delstaten som Manaus ligger i.


Regnskogen sträcker sig över sju brasilianska delstater samt går in i många andra sydamerikanska länder. Amazonasfloden är på många håll så bred att det är omöjligt att se land på andra sidan. Fortfarande 100 mil in från kusten är floden mer än 70 meter djup.


Manaus är lämplig som utgångspunkt för ett besök i Amazonas. Manaus i sig är en modern stad med det berömda operahuset Teatro Amazonas byggt under gummikungarnas glansdagar i slutet på artonhundrtalet.

Förutom operahuset, så är den största sevärdheten i Manaus "Meeting of waters", där Rio Negros svarta vatten flyter jämte Rio Solimoes bruna vatten i flera kilometer utan att blandas beroende på bl.a. vattnets olika fart, tyngd och surhetsgrad.

 

Djungellodge med utflykter
För att uppleva regnskogen krävs att man kommer ut från staden Manaus till en djungellodge. Djungellodge är en form av enklare boende långt ut i djungeln. Ofta tar det flera timmar att ta sig dit med flodbåt. De flesta lodgerna är ekologiska och byggda med hänsyn till naturen. Lodgerna saknar ofta elektrisk ström, men annars finns de flesta bekvämligheterna där. Brasilienexperten rekommenderar de lodger som ligger en bit från staden och anser att flera lodger på marknaden ligger alldeles för nära staden Manaus. Utflykterna och lodgernas program är ofta likvärdiga oavsett lodge. Det som skiljer är naturen man gör utflykterna i, så därför är det viktigt komma bort från storstaden Manaus.

Amazonas gör ett bestående intryck för alla sinnen. Känslan av det första doppet i det varma svarta flodvattnet, alla de ljud som kontinuerligt hörs från djungeln samt de främmande dofterna från djungelns rika växtlighet berikar vår resa.
De många utflykterna på lodgen gör tillvaron intressant och spännande. En riktig höjdare är kvällsturen, där guiden fångar en kajman. Kanoten glider tyst fram i mörkret medan guiden söker kajmanens ögon med ficklampan. Han bländar kajmanen med ficklampan och fångar den sedan genom att ta ett stadigt tag kring dess käftar innan han lyfter upp den. Du får själv tillfälle att känna hur stark kajmanen är innan den släpps i vattnet igen.
Andra intressanta utflytkter på djungellodgen är pirayafiske, djungelpromenad där guiderna visar djungelns och ursprungsindianernas hemligheter, soluppgångstur, hembesök hos lokalbefolkningen kallad Caboclos samt rekognisseringstur på igapos och igarapes.

När kan man åka till Amazonas?
Det går bra att åka till Amazonas året om, även när det är regntid. Regntiden börjar i slutet på november och håller på till juni. Under regntiden regnar det ofta häftigt någon timme för att sedan klarna upp igen med frisk syrerik luft.
Brasilienexperten AB tillhandahåller ett tiotal djungellodger främst kring staden Manaus. På djungellodgen ingår helpension och utflykter enligt fastställt program.
Amazon Lodge är kanske den vackrast belägna lodgen. P.g.a. det svarta vattnet så trivs inte myggen så man behöver inte oroa sig för mygg och mosquitos. Lodgen ligger jämte ett privat naturreservat c:a 80 kilometer fågelvägen strax sydväst om Manaus. Transfern till lodgen tar c.a fyra timmar men är full av innehållsrika upplevelser. Det är blandat buss-båt-buss och snabbgående motorbåt. Under transfern passeras Meeting of Waters där man förutom fenomenet med det olikfärgade flodernas vatten ofta kan se rosa sötvattensdelfiner.

Preliminärt program på Amazon lodge.
Dag 1 Ni hämtas vid ankomst på flygplatsen c:a 13.00 (eller hämtas på hotellet) och färdas först till Ceasa hamnen, där en snabb motorbåt tar Er över den breda Amazonasfloden. Båtresan går via det märkliga fenomet Meeting of waters, där den svarta floden Rio Negro och den bruna floden Solimoes möts. Därefter minibuss i 40 km och sedan återigen en snabb motorbåt på mindre floder i det vackra landskapet. Transfern tar c:a fyra timmar totalt. Ankomst till lodgen, Middag, Alligator spotting tour d.v.s en kvällstur där guiden fångar en kajman.
Dag 2 Frukost, Djungelpromenad i Amazonas regnskog. Den lokala guiden visar djungelns hemligheter därefter lunch. Reconnaissance tour med motordriven kanot som visar lite av naturens skönhet och igapos och igarapes. Middag.
Dag 3 Frukost. Besök hos Caboclos och vi ser hur lokalbefolkningen lever. Lunch. Pirayafisketur på eftermiddagen. Middag.
Dag 4 Soluppgångstur. Efter frukost återresa till Manaus och flygplatsen (eller till hotellet).
Amazon Lodge förbehåller sig rätten att ändra i programmet beroende på bl.a. väder. Lodgeprogrammen är anpassade för de som anländer med morgonflyget från Rio eller Sao Paolo. Möjlighet finns att förlänga vistelsen på lodgen eller stanna en dag i Manaus.
Lodgen rekommenderar att man har packat sin utrustning så att man endast tar med det nödvändigaste ut till lodgen. Övrig utrustning kan tryggt förvaras på lodgens kontor i Manaus.

Äventyrsresor & skräddasydda specialresor på egen hand
För de verkligt äventyrslystna rekommenderar vi våra specialarrangemang tillsammans med våra erfarna guider på Amazon lodge. Vi kan erbjuda ett tufft djungelsafaripaket 6dagar/5nätter varav tre nätter ute i djungeln.

Ett annat bra alternativ för mindre grupper är att hyra en båt med guide, kapten och kock och ge sig ut på egna äventyr på Amazonas bifloder. Kontakta Brasilienexperten 035-128875 för ytterligare information.